Rit 10 – Sprintbommen in actie

De vlucht van de dag bestond uit Jérome Cousin (Europcar), Juan Jose Oroz (Euskatel Euskadi), Luis Angel Maté (Cofidis), Lieuwe Westra (Vacansoleil DCM) en Julien Simon (Sojasun). De operatie was gedoemd om te mislukken, want deze etappe was gemaakt om te eindigen in een massasprint. In het peloton namen Sky voor de gele trui en de sprintersploegen van Lotto Belisol, Omega Pharma QuickStep en Argos Shimano hun verantwoordelijkheid om de voorsprong van de vluchters binnen de perken te houden. Ze kregen nooit meer dan vier minuten voorsprong. Bart De Clercq verzette het meeste werk. Hij reed uren op kop van het peloton.

In de aanloop naar de tussensprint nam de Cannondale ploeg van groene trui Peter Sagan het commando over in het peloton, maar het was een maat voor niets. André Greipel ging weer met de meeste overgebleven punten lopen. Het wordt een goede gewoonte.

De achterstand op de kopgroep was intussen geslonken tot ruim twee minuten, dus de sprintersploegen drukten het tempo. Het was uiteraard niet de bedoeling om de vluchters al te grijpen op zestig kilometer van de aankomst.

Ruim twintig kilometer voor de streep begon het gewriemel om vooraan te zitten voor zowel de klassementsmannen als de sprinters. De gevreesde waaiervorming en scheuren in het peloton kwamen er niet en op negen kilometer van de streep werden de sprinttreinen gevormd.

Ik vind het altijd geweldig om te zien hoe dat in zijn werk gaat, maar het moet een hel zijn om er als klassementsman tussen te zitten om geen tijdverlies te hebben. Ik heb vooral Lotto Belisol in het oog gehouden en heb genoten van hoe gesmeerd de TGV weer liep. Ik hoopte uiteraard op een tweede overwinning voor van André Greipel in deze Tour, maar Marcel Kittel ging hem nog op een indrukwekkende manier voorbij.

Rit 10 - Veelers en Cavendish in de sprint

Filmpje van @CyclingFlash

Door een ongelukkig manoeuvre van zowel Mark Cavendish als Tom Veelers (Argos Shimano) ging Veelers hard tegen de grond in volle sprint, gelukkig zonder ernstige gevolgen. Veelers laat zich strategisch uitzakken zoals ook andere locomotieven van sprinttreinen dat vaak doen, waardoor Cavendish er omheen moet en in zijn haast om achter Greipel aan te gaan Veelers een kwak geeft. Dat schijnt erbij te horen, maar als het eindigt met een valpartij moet er blijkbaar altijd een schuldige gevonden worden. Volgens mij zaten ze er allebei voor iets tussen en mogen ze blij zijn dat het bij schaafwonden blijft.

Iedereen heeft een andere mening over de schuldige van de val, getuige onderstaande Tweets.

Meteen na de aankomst was Greipel niet bereid om een reactie te geven op het verlies. Na een douche deed hij dat wel, maar begon uitvluchten te zoeken – iets over kasseien waarvan hij niet wist dat ze er waren; hij was dus niet goed ingelicht – en schoof zo de schuld van de verloren sprint in de schoenen van de verkenner van dienst. Een beetje flauw, vind ik. Als je geklopt wordt op je waarde moet je dat kunnen toegeven. Dat zal wel bij de teleurstelling van de gemiste kans horen zeker? Zoals ploegmaat Greg Henderson al zei, ‘Misschien komt hij er morgen niet voorbij. Het is gewoon een van die dingen.’ De hogesnelheidstrein van Lotto Belisol viel niets te verwijten, dus Greipel zocht een andere schuldige. Ik heb trouwens geen kasseien gezien, maar volgens een Tweet van Niki Terpstra waren ze er wel.

André gaf later via Twitter toe dat hij en alleen hij schuld had aan het verlies van de sprint. Mooi! Zo hoort het.

Ook Mark Cavendish zag er alles behalve gelukkig uit met zijn derde plaats. Hij zat al met het hoofd te schudden voor hij over de streep was. De vierletterwoorden beginnend met een f waren vast niet ver weg. Toen hij te veel vragen kreeg over zijn schuld in de valpartij van Tom Veelers, pakte hij uit frustratie de taperecorder van een journalist af. Later verontschuldigde hij zich tegenover Veelers en feliciteerde hij Kittel met de overwinning…

… wat dan weer deze sarcastische Tweet tot gevolg had van ex-gele trui Daryl Impey…

De Tour… ’t is af en toe net een soap.

Geniet ervan en supporter voor de goeie!
Nina

Plaats een reactie