Rit 15 – Ventoux! Wat anders?

De 221 kilometer voor de laatste beklimming leken vooraf helemaal niet belangrijk. Het ging maar om één ding: de Ventoux! De Tweets van de renners stonden er gisteren al bol van.

Iedereen met klimmersbenen wilde iets laten zien vandaag, dus het regende aanvallen in de beginfase en de Belgen deden lustig mee. Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Bart De Clercq en Maxime Monfort  waagden een poging, maar ze werden allemaal terug gehaald.

Met nog 206 km voor de boeg was er een kopgroep van tien renners: Peter Sagan, Markel Irizar, Pierrick Fédrigo, Jérémy Roy, Christophe Riblon, Alberto Losada, Sylvain Chavanel, voormalig gele trui drager Daryl Impey, Wout Poels en Julien El Fares. In het peloton voerde Sky het commando.

Achtereenvolgens Markus Burghardt, bollentrui Pierre Rolland, Christophe Le Mével en Mikel Astarloza ontsnapten uit het peloton om zich bij de kopgroep aan te sluiten. Burghardt vormde een duo met Rolland, Le Mével met Astarloza. De laatste twee hadden snel door dat de achtervolging zinloos was en ze lieten zich weer inlopen door het peloton.

Met nog ruim honderddertig kilometer voor de boeg hadden de koplopers zeven minuten voorsprong op het peloton. Burghardt en Rolland, die lang tussen het peloton en de leiders bleven bengelen, gaven uiteindelijk de strijd op en werden opgeslokt door het peloton, waarna Europcar, de ploeg van Rolland, het tempo ging bepalen.

In de kopgroep bleek El Fares last te hebben van zijn rug. Hij moest lossen en werd ingelopen door het peloton. Daar had Movistar, de ploeg van Alejandro Valverde, intussen het commando overgenomen van Europcar, met het oog op een eventuele ritoverwinning van Alejandro Valverde, Nairo Quintana of Rui Costa. Op dertig kilometer van de streep kwam Euskaltel Euskadi helpen om de drie minuten voorsprong van de vluchters in te perken. Op 26 kilometer van de finish kwam de Sky-trein op gang. De achterdeur stond op en de sprinters en hun treintjes moesten er als eerste af.

Sylvain Chavanel was de eerste die er op de flanken van de Mont Ventoux alleen vandoor ging. Christope Riblon en Markel Irizar gingen in de achtervolging. In de kopgroep moest Jérémy Roy afhaken. Even later nam Peter Sagan, die in de tussenspurt nog even de twintig punten pakte, afscheid van de kopgroep met een wheelie. Ik vond het niet eens erg. Vorig jaar zat ik me nog te ergeren aan die malle trucjes van Sagan, maar ik ben er intussen zo aan gewend dat ik er om kon lachen. We hebben Sagan zo gekregen en we zullen hem zo moeten verslijten.

In het peloton werd intussen bollentrui Pierre Rolland gelost en Jan Bakelants reed van de rest weg. Leuk! We hadden weer een Belg vooraan! Hij kreeg Mikel Nieve mee en samen gingen ze op zoek naar Chavanel. Intussen werd ook Andy Schleck gelost. Hij stond bij momenten bijna stil en ging zelfs eventjes veldrijden. Markel Irizar ging op zoek naar Bakelants en Nieve, die onze landgenoot intussen had achter gelaten.

Met nog twaalf kilometer voor de boeg dropte Nairo Quintana een bommetje. Hij ging er als een speer vandoor, vlamde voorbij Bakelants en reed samen met Nieve verder die het tempo bepaalde. Jan Bakelants was de enige die nog tussen het duo en het peloton bleef hangen. De rest van de vroegere kopgroep en de latere vluchters werden opgeslokt door wat nog restte van het peloton. Ook Cadel Evans moest passen, terwijl onze eigen Bart De Clercq en Maxime Monfort stand hielden in de groep der favorieten. Yes! Nog twee Belgen in de voorste gelederen!  Peter Kennaugh had zich helemaal leeg gereden voor Chris Froome en leek te gaan surplacen toen hij het voor bekeken hield. Nu was het de beurt aan Richie Porte om het tempo nog wat op te drijven. Vanaf dat moment vielen de tegenstanders als vliegen. Witte trui Michael Kwiatowski, Robert Gesink, Maxime Monfort, Alejandro Valverde, Bart De Clercq en even later Bauke Mollema, Laurens Ten Dam en Roman Kreuziger, ze moesten allemaal passen. Alleen Chris Froome en Alberto Contador konden het tempo van Richie Porte volgen.

Froome en Quintana op de Mont Ventoux.

Vooraan reed Quintana Mikel Nieve uit het wiel en met nog zeven kilometer te gaan knalde Chris Froome weg van Contador. En het was knallen! Contador gaf heel even de indruk mee te gaan, maar voor hij het goed en wel besefte was Froome er vandoor. Wat een versnelling! Op naar Quintana! Toen hij erbij kwam en even later weer versnelde, moest ook Quintana hem laten gaan, maar kwam op eigen tempo weer aansluiten. Op drie kilometer van de top had het duo al een minuut voorsprong op Contador.

Ik vond het verschil in stijl grappig om te zien. De kleine Quintana had iets weg van een showpaard, terwijl je de broodmagere Froome qua rijstijl kon vergelijken met een boerenpaard. Eentje met onzichtbare vleugels, want hij ging vlotter naar boven.

Intussen was Bart De Clercq weer komen aansluiten bij Mollema, Ten Dam en Kreuzinger. Ook Valverde, Jean Christophe Péraud en Joaquin Rodriguez kwamen terug uit de achtergrond. Dit groepje, aangevoerd door Ten Dam, rolde onderweg Richie Porte op.

Froome op de Mont Ventoux.

Op twee kilometer van de top versnelde Froome nog een keer en dat was de keer te veel voor Quintana. Hij kon het tempo niet meer volgen. Froome reed naar een prachtige overwinning, Quintana pakte naast de tweede plek ook de jongerentrui terug van Kwiatkowski en Mikel Nieve klopte Rodriguez nipt voor de derde plaats. Eerste Belg was Bart De Clercq op de elfde plaats. 😀

Froome wint op de Mont Ventoux in het geel.

Met nog een aantal bergritten na de rustdag en een klimtijdrit voor de boeg is het duidelijk dat de gele trui van Froome niet meer in gevaar komt als hij van pech gespaard blijft. In de bergen is hij momenteel onklopbaar. De plekken twee tot en met vijf zitten op 40 seconden van elkaar verwijderd, dus dat kan nog alle kanten uit. Als Quintana zijn klimmersbenen nog een keer laat spreken kan hij nog hoger eindigen dan de huidige zesde plaats. Pierre Rolland is de bollentrui kwijt aan Froome.

Ik heb een ontzettend mooie etappe gezien en met Bart De Clercq en Jan Bakelants goede Belgen op het voorplan. Dat biedt perspectieven voor de toekomst. Ik kijk nu al uit naar het trio Jurgen Van den Broeck, Jelle Vanendert en Bart De Clercq in de Tour van volgend jaar. Met André Greipel en zijn sprinttrein erbij wordt het wringen om in de Tourploeg van Lotto Belisol te raken.

Algemeen klassement
1. Froome
2. Mollema op 4’14”
3. Contador op 4’25”
4. Kreuziger op 4’28”
5. Ten Dam op 4’54”
6. Quintana op 5’47”
7. Fuglsang op 6’22”
8. Rodriguez op 7’11”
9. Peraud op 7’47”
10. Kwiatkowski op 7’58”

Geniet van de Tour en supporter voor de goeie!
Nina

Plaats een reactie