Wout van Aert heeft voorlopig geen ploeg nodig

In het Nederlands is het de doos van Pandora, in het Engels a can of worms. Als die doos of dat blik geopend wordt, komt er een hoop troep aan de oppervlakte die al veel te lang op de bodem lag te rotten. Begin deze week is er een blik wormen geopend die een mediastorm veroorzaakte, met in het oog ervan Wout van Aert en Nick Nuyens lijnrecht tegenover elkaar.

Onvermijdelijke ontploffing
De slecht geschreven soap rond de transferperikelen van Wout van Aert sleepte al veel te lang aan en kwam nu dus tot de onvermijdelijke ontploffing. Voor wie op een andere planeet vertoefde: google Wout van Aert en Nick Nuyens en je wordt bedolven onder de gebeurtenissen die ertoe leidden dat Wout eenzijdig zijn contract met Crelan-Charles (veldrijden) en Veranda’s Willems-Crelan (wegwielrennen) heeft ontbonden. Pas nu blijkt dat het op 1 januari 2017, bij zijn eerste veldrit voor het team, al fout ging met het ontbreken van Veranda’s Willems op het truitje. Zes maanden later vroegen de sponsors aan teammanager Nick Nuyens om in het belang van de ploeg een stap opzij te zetten. Er zijn de afgelopen week hele hoofdstukken geschreven over miscommunicatie, ontevreden sponsors, waardeloze fietsen, ontbrekende wattagemeters en verkassende ploegmaats en teammedewerkers.

Discreet
Kort samengevat heeft Wout van Aert bijna twee jaar lijdzaam moeten toezien hoe het project waar hij zo rotsvast in geloofde, transformeerde in een gigantische doos van Pandora. Het is bewonderenswaardig dat hij naar de buitenwereld toe altijd discreet is gebleven over het vierkant draaien van zijn ploeg. Hoewel hij af en toe iets liet vallen over een gebrek aan communicatie van het management, is de kopman en het belangrijkste aanspreekpunt van de pers altijd uiterst loyaal gebleven. Als er al iets naar buiten sijpelde over het reilen en zeilen binnen Veranda’s Willems-Crelan / Crelan-Charles was het via ploegmaats of medewerkers van het team.

Extra motivatie
De prestaties die Wout in die woelige tijden neerzette zijn achteraf gezien nog indrukwekkender dan ze op het eerste gezicht al waren. Probeer je maar eens op te laden voor een wedstrijd als je door je eigen ploeg als het ware gesaboteerd wordt, want daar komt het uiteindelijk op neer. Het is al vaker gebleken dat Wout over de gave beschikt om moeilijkheden om te buigen naar extra motivatie. Daarvan zijn meerdere voorbeelden terug te vinden in het boek Ik Fiets Focus dat hij met Nico Dick schreef.

Duidelijkheid
Ik kan alleen maar hopen dat de puinhoop van de transferperikelen in sneltempo opgeruimd is. Ik wens Wout liever vandaag dan morgen duidelijkheid over zijn toekomst, zodat hij de beslommeringen van de afgelopen jaren achter zich kan laten en zich kan focussen op wat er voor een wielrenner echt toe doet: fietsen.

Doorn in het oog van Nuyens
Zaterdag postte Wout een bericht op Instagram waarin hij zijn entourage en de bedrijven bedankt die het in amper vier dagen voor elkaar kregen dat hij met zijn vertrouwde materiaal de eerste Wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Waterloo kan betwisten. Het is wellicht een doorn in het oog van Nick Nuyens dat Wout daarmee bewijst dat hij de ploeg niet nodig heeft. Goed bezig, dames en heren achter de schermen! Ook namens alle fans van Wout: dank je wel!

Beste Wout,
Van de mensen in je onmiddellijke omgeving – je echtgenote, familie, entourage en vrienden – wist je al dat ze als één man achter je staan. Weet dat je trouwe supporters dat ook doen.

Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar mij maakt het dus echt geen moer uit voor welke ploeg je het volgende wegseizoen gaat rijden. Of het nu een Belgisch, Nederlands of voor mijn part een Chinees team wordt, zolang jij een goed gevoel hebt bij je keuze en iedereen in het team je met respect behandeld, sta ik erachter en veel fans met mij, laat daar geen twijfel over bestaan.

Ik duim voor een gunstige afloop van de transferperikelen, een uiterst succesvol veldritseizoen met veel moddercrossen en op de weg een boerenjaar waar we over 20 jaar nog niet over uitgepraat zijn. Good luck, kick ass and enjoy!

Nina, trotse WvAfan

Plaats een reactie