Rit 16 – Costa wint, Contador en Froome in de graskant

Er stond vandaag een rit van 168 kilometer op het menu met een klim van derde en twee van tweede categorie. Meteen na de start was er een eerste ontsnapping van twintig man, met onder meer Adam Hansen voor Lotto Belisol, Peter Sagan, Jens Voigt en Thomas De Gendt. Toen ze een halve minuut bij elkaar hadden gereden kwamen elf renners aansluiten, waaronder Jan Bakelants. Adam Hansen en Andreas Klöden ontsnapten uit de kopgroep. Intussen was het peloton tot op tien seconden van de grote groep genaderd.

Meer renners waagden de sprong naar de twee leiders en we kregen een kopgroep van zesentwintig man met naast Hansen en Klöden, Tony Gallopin, Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Johnny Hoogerland, Manuel Quinziato, Laurent Didier, Cyril Gautier, Thomas Voeckler, Blel Kadri, Christophe Riblon, Nicolas Roche, Yury Trofimov, Mikel Astarloza, Rui Costa, Jérôme Coppel, Daniel Navarro, Manuele Mori, Peter Velits, Ramunas Navardauskas, Michael Albasini, Cameron Meyer, Tom Dumoulin, Jean-Marc Marino en Arnold Jeannesson. Enkel Sky, Cannondale, Astana en Belkin hadden niemand mee in de kopgroep. De Sky ploeg van Chris Froome mende het peloton.

Na de tussensprint, gewonnen door De Gendt, hadden de vluchters ruim tien minuten voorsprong op het peloton. Op de laatste col lieten Martino en Kadri hun medevluchters achter. Een paar minuten later vlamde Adam Hansen naar de twee vluchters en liet ze achter. ‘Come on, Adam!’ schreeuwde ik richting tv. Alsof dat helpt, 🙄 maar ik kan het niet tegenhouden. Als één van m’n maatjes ervandoor gaat, is de drang om hen verbaal te steunen sterker dan mezelf.

Thomas De Gendt, die eerst de achtervolgers leidde, moest afhaken. Intussen reed Coppel naar Hansen en liet hem achter, terwijl Hoogerland en Albasini afhaakten. Toen kwam Rui Costa uit de achtergrond opzetten. Christophe Riblon ging er achteraan maar kon het tempo van Costa niet volgen. Philippe Gilbert hing aan de staart van de achtervolgende groep en zou weldra moeten lossen.

In het peloton bepaalden de mannen van Katusha voor Joaquim Rodriguez het tempo. Robert Gesink, Pierre Roland en Cadel Evans haakten af. Toen Richie Porte het tempo ging bepalen, reed een klein groepje favorieten weg. Laurens Ten Dam bleef achter en was op achtervolgen aangewezen.

Vooraan overwon Rui Costa de Col de Manse met 50 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. In de groep der favorieten plaatste Alberto Contador een demarrage. Mooi voor de spanning in de Tour dat hij zich weigert neer te leggen bij de voorsprong die Froome heeft in het klassement. Niet dat het veel zoden aan de dijk bracht. De ploegmaats van Froome brachten hun kopman en de rest van het groepje weer terug.

Op zes kilometer van de streep ging Contador nog een keer. Hij sloeg een bres van een meter of tien en weer was het Richie Porte die iedereen terug bracht. Bij de derde poging van Contador was het bobijntje van Porte op. Froome moest het gat zelf dichten en deed dat ook.

Intussen bereikte Rui Costa als eerste de finish en pakte daarmee zijn tweede tourrit in zijn carrière.

Rui Costa

De groep der favorieten bestond nog uit acht man: Chris Froome, Richie Porte, Roman Kreuziger, Alberto Contador, Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Bauke Mollema en Joaquim Rodriguez. In de afdaling ging Contador uit de bocht en viel, waardoor ook Froome in de graskant belandde. Ze ondervonden op het eerste gezicht geen last van de val en zetten hun weg verder, op zoek naar de rest van de favorieten die nu een voorsprong hadden. Met de hulp van Richie Porte sloten ze weer aan, waarbij Contador een vermoedelijk sarcastisch bedoelde duim opstak naar de mannen van Movistar, de ploeg van Valverde, omdat ze doorreden terwijl hij en Froome lagen te spartelen. Het prestigesprintje van de groep der favorieten werd gewonnen door Quintana.

Groep der favorieten

In het klassement doet Quintana haasje over met Ten Dam. Rodriguez doet hetzelfde met Jacob Fuglsang. Michal Kwiatkowski staat niet meer op de tiende plek, daar staat nu Daniel Martin.

Tour 2013 – Rit 16 op Twitter

Algemeen klassement
1. Chris Froome 65u15’36”
2. Bauke Mollema +4’14”
3. Alberto Contador +4’25”
4. Roman Kreuziger +4’28”
5. Nairo Quintana +5’47”
6. Laurens ten Dam +5’54”
7. Joaquim Rodríguez +7’11”
8. Jakob Fuglsang +7’22”
9. Jean Christophe Péraud +8’47”
10.Daniel Martin +9’28”

Geniet van de Tour en supporter voor de goeie!
Nina

Plaats een reactie