WK Veldrijden Hoogerheide – Voorpret op z’n Vlaams

Een scheet in een fles
De week voor het Belgisch kampioenschap was er het welles-nietes-verhaal van Klaas Vantornhout en de balkjes die hij al dan niet tegen betaling op een andere plek op het parcours wilde hebben. De hele week werd erover geleuterd. Iedereen die van ver of dichtbij iets met veldrijden heeft, had er een mening over. Er werd een schuldige gezocht, renners die er verder niets mee te maken hadden werden erbij betrokken en ploegleiders hadden een pasklaar antwoord om een en ander te verklaren.

Al dat gedoe om een scheet in een fles schijnt bij de belangrijkste veldrit op Belgische bodem te horen zoals modder bij de cross. Uiteindelijk bleek het een storm in een glas water, die Sven Nys handig gebruikte om een statement te maken: hij sprong bewust niet over de balkjes, maar maakte het verschil op de zandstrook door er net niet over te vliegen.

Traditie
In de aanloop naar het WK steekt iedereen nog een tandje bij. Renners doen gedurfde uitspraken om tegenstanders uit hun kot te lokken of onder druk te zetten en ploegleiders smeden plannetjes om concurrenten te dwarsbomen. Het uitlokken van relletjes is een traditie. Ook dit jaar hebben de hoofdrolspelers het onderste uit de kan gehaald om die in ere te houden.

Ik kan zo ontzettend genieten van al dat gepalaver in de aanloop naar de grote dag! Voor mij is het pure voorpret op wat komen gaat en ik lees en bekijk het allemaal met een gretigheid die z’n gelijke niet kent.

Sven Nys
Het begon met een aantal tweets die Sven Nys de wereld instuurde en die niets aan de verbeelding overlieten…

Met andere woorden, “Maak jullie borst maar nat. Ik ben er klaar voor!” Nys profileerde zich de afgelopen week als de titelverdediger voor wie het seizoen meer dan geslaagd is. Een derde titel zou mooi zijn, maar het hoeft niet voor hem.

Sven Nys
Richard Groenendaal, ploegleider van Lars van der Haar, ex-ploegmaat van Nys en ex-wereldkampioen, was er niet mee opgezet dat Nys zo hoog van de toren blies en noemde het in de Nederlandse pers een gebrek aan respect voor de tegenstanders.

Intussen gooide Mario De Clercq, de meester in het stoken van pre-WK-vuurtjes, het over een andere boeg. Hij lanceerde in een interview in het weekblad Humo het idee om met de andere Belgen een coalitie te vormen tegen Nys, want dat zou de enige manier zijn om hem te verslaan. Ex-wereldkampioen en co-commentator Paul Herygers noemde De Clercq naar aanleiding daarvan een eikel en Paul Van Den Bosch twitterde “Door te focussen op sterkte van tegenstander, focus je vooral op eigen zwakte. Niet goed voor het vertrouwen van je renners.” Nys zelf reageerde dan weer met “Ik ben bezig met mezelf, niet met de concurrenten. Ik ga er sowieso vanuit dat ik er zondag alleen voor sta. Dat is niks nieuws voor mij: ik rij al een heel jaar zonder ploegmaats.”

In m’n verbeelding zie ik Nys, Van Den Bosch, De Clercq en Herygers in het geniep zitten gniffelen om al het gekonkel in de aanloop naar het WK. De schrijvende pers is er naar goede gewoonte opgesprongen en heeft het cross-gekke Vlaanderen weer een hele week bezig gehouden met iets wat sterk op een soap begon te lijken.

Niels Albert
Na het tegenvallende BK en de wedstrijd van vorige week in Nommay hoort Niels Albert niet bij de favorieten en hij schijnt dat prima te vinden. Meteen na Nommay klonk hij allesbehalve positief, maar twee dagen later had hij blijkbaar z’n goede benen en z’n zelfvertrouwen teruggevonden. Hij klonk weer strijdvaardig zoals we hem kennen en noemde de twijfel over z’n vormpeil een voordeel. Naarmate de grote dag naderde, zag je het vertrouwen van Niels stelselmatig groeien. Hij is naar eigen zeggen misschien wel het gevaarlijkste vraagteken. Het kan m’n verbeelding zijn, maar ik heb het idee dat z’n oogjes extra blinken bij die uitspraak. Hij zou net als bij z’n vorige twee wereldtitels wel eens verschroeiend kunnen uitpakken.

Niels Albert
Tom Meeusen
Na z’n overwinning in Nommay van afgelopen zondag straalt het vertrouwen van Tom Meeusen ervan af. Je zou voor minder! Hij was al weken in goede doen, maar werd telkens gedwarsboomd door pech. Hij is er nog steeds van overtuigd dat hij in Leuven Sven Nys had kunnen kloppen zonder die lekke band in de slotronde. Ik eerlijk gezegd niet, maar dat doet er verder niet toe. Ik had het hem wel gegund. Ik zie Meeusen graag bezig: blijven gaan, nooit de moed opgeven bij pech en rijden met het mes tussen de tanden, of het nu voor een overwinning is of voor een ereplaats. In Nommay kon hij al die noeste arbeid eindelijk nog eens omzetten in een schitterende overwinning.

Tom Meeusen
Kevin Pauwels en Klaas Vantornhout

Het blijft het gissen naar het vormpeil van de SunWeb-Napoleon-tandem Kevin Pauwels en Klaas Vantornhout. Pauwels was bij de laatste wedstrijd in Nommay al in iets betere doen, maar hij en Vantornhout waren toen net terug van een trainingsstage, waarvan we het resultaat op het WK zouden moeten zien.

Rob Peeters
Hoewel de resultaten dat niet altijd aangaven, voelde Rob Peeters zich goed in de laatste wedstrijden. Hij start met podiumambities, maar mocht dat niet lukken, dan wil hij best een handje helpen om een andere landgenoot aan de wereldtitel te helpen.

Wietse Bosmans
De zevende man zei meteen na z’n selectie dat hij tevreden zal zijn over het WK als hij z’n werk gedaan heeft zoals het hoort: door gaten dicht te rijden en te werken voor de Belgische podiumkandidaten. “Tot halverwege de wedstrijd moet ik een rol van betekenis kunnen spelen voor de selectie.”

Buitenlands gevaar
In oktober gaf Zdenek Stybar aan dat hij erbij wilde zijn op het WK in het Nederlandse Hoogerheide. Na z’n overwinning in Bredene in december, waar hij Rob Peeters klopte in de sprint, verklaarde hij alleen te willen deelnemen als z’n voorbereiding op het wegseizoen niet in het gedrang zou komen. Hij zou pas beslissen over z’n deelname op het allerlaatste moment. Sindsdien wordt hij er te pas en te onpas over aangesproken en uiteindelijk kwam donderdag het verlossende bericht dat hij zondag aan de start staat. Dat kan er alleen maar op wijzen dat hij de goede vorm te pakken heeft. Dat hij niet meerijdt om de hoop te vullen staat als een paal boven water.

Zdenek Stybar
Met Styby hebben onze Belgische WK-helden er meteen een sterke concurrent bij die voor de verandering niet uit eigen land komt. En hij is niet de enige. Met Francis Mourey moet je altijd rekening houden op een WK, Lars van der Haar zal z’n huid duur verkopen voor eigen volk en Philipp Walsleben heeft dit seizoen een flinke stap vooruit gezet  Het kan de spanning alleen maar opdrijven en daar is het me uiteindelijk om te doen: een wedstrijd waarbij ik met mezelf geen blijf weet van de spanning.

Lars van der Haar
Je kan erover leuteren tot alle bomen even dik zijn. Al dat gepalaver in de aanloop naar het WK roept meer vragen op dan antwoorden. Het enige echte antwoord is voor vanmiddag. 
Bij voorkeur niet met een one-man show zoals in het BK, maar met een strijd op het scherp van de snee, zodat ik weer in de TV wil kruipen van de spanning.

Geniet van het WK en supporter voor de goeie!

Nina

Plaats een reactie